Mensen met dementie zitten echt in mijn hart

Ik heb jarenlang als verpleegkundige met mensen met niet-aangeboren hersenletsel, Alzheimer en frontotemporale dementie gewerkt. Deze mensen zitten echt in mijn hart. Ik werkte vooral met patiënten in het laatste stadium van deze ziekte. Een stadium dat ik altijd de ‘verzonken ik’ noemde. De persoonlijkheid zie je niet meer. Je ziet lege ogen. Mijn grote liefde voor deze patiëntengroep hielp me altijd om hen op de juiste manier te benaderen. En dat zie ik als een grote meerwaarde in mijn huidige werk als uitvaartbegeleider.

dementie

Steeds meer mensen met dementie

Volgens cijfers van Alzheimer Nederland zal het aantal mensen met dementie de komende jaren alleen maar stijgen. Leeftijd is namelijk de belangrijkste risicofactor voor het krijgen ervan en de kans neemt sterk toe bij het ouder worden. Van de mensen boven de 90 jaar heeft maar liefst 40% hiermee te maken. De kans dat er bij een uitvaart iemand binnen de familie Alzheimer heeft, wordt dan ook alleen maar groter.

Onrust en gedoe

Uit ervaring weet ik dat veel mensen het lastig vinden om hiermee om te gaan. Want hoe vertellen we moeder dat vader niet meer leeft? Moeten we opa wel meenemen naar de uitvaart van oma? Geeft dat niet te veel onrust en ‘gedoe’? En heeft het überhaupt wel zin om iemand met dementie in het proces mee te nemen? Ze zijn alles een paar minuten later immers toch al weer vergeten?

Goede begeleiding

Zelf vind ik het heel belangrijk om iemand met dementie goed te begeleiden tijdens de week waarin we het afscheid regelen. In overleg met de familie zou ik mijn rol hierin bespreken. Wat vinden zij fijn? Waar gaat hun voorkeur naar uit? Wanneer vader dementerend is, zou ik rustig naar hem toe gaan en bij hem gaan zitten. Wil hij misschien even bij zijn vrouw kijken?

Alle aandacht

Dan zou ik hem bij de hand pakken, samen met hem naar de kist lopen en er rustig bij gaan zitten. Even alle aandacht bij hem. Het maakt niet uit wat hij dan zegt of doet. Laat hem maar, het is allemaal goed zo. Maar ik heb ook aandacht voor praktische zaken. Gebruikt hij medicatie? Dan zal ik erop toezien dat dit in deze, voor de familie vaak zo hectische, week niet vergeten wordt. Net zoals het toiletbezoek vlak voor de uitvaart. De familie wordt vaak zo in beslag genomen door het eigen verdriet en gemis, dat dit soort dingen nog weleens over het hoofd worden gezien.

Familie ontlasten

Ik zou hem overal bij betrekken en hem eventueel een speciale rol geven. Bijvoorbeeld op de dag van de uitvaart, waarbij ik volgens traditie voor de kist uitloop. Als hij het dan fijn vindt om naast mij te lopen, vind ik het niet belangrijk dat protocollen wat anders voorschrijven. Het gaat om het moment en het maakt niet uit dat hij er over vijf minuten niets meer vanaf weet. Het gaat om dat stukje onverdeelde aandacht en het voorkomen van extra onrust bij degene met dementie enerzijds én het ontlasten van de familie anderzijds.

Neem contact op

Wil jij meer weten over het begeleiden van mensen met dementie voor en tijdens de uitvaart? Neem dan contact met me op.

Ervaringen

Wat heeft zij voor de uitvaart van Jacob alles prima geregeld.

- Anneke

Ik heb voor het eerst mede een uitvaart mogen regelen. Wat komt er veel op je af in zo’n week! Je moet veel regelen, maar met behulp van Astrid zijn wij hier uitgekomen. Astrid heeft ons hier onwijs goed bij begeleid met veel liefde en respect en haar engelengeduld. Ze heeft een gouden hart en straalt liefde voor haar werk uit.

- Rebecca

Astrid heeft ons met passie bijgestaan bij de uitvaart van onze moeder. Ze zorgde ervoor dat alles goed geregeld was en liet niets aan het toeval over. Doordat zij de tijd bewaakte en ons begeleidde in elke stap die we voor de uitvaart dienden te zetten, hadden wij ook tijd om stil te staan bij ons verlies. Bedankt voor de goede zorgen Astrid.

- M. van der Meer

Astrid is een zeer zorgzaam persoon met het hart op de juiste plek. Na voorheen als verpleegkundige haar zorg te hebben geleverd aan de mensen die in de laatste fase van hun leven zaten, wordt nu ook na de dood fantastische zorg en begeleiding geboden. Dit gebeurt met veel respect voor zowel de overledene als voor de nabestaanden. Naast dat Astrid erg zorgzaam is en dus ook passie heeft voor hetgeen wat ze doet, heeft ze ook veel empathie voor zowel de overledenen als de nabestaanden. Perfectionisme is ook een van haar kwaliteiten, maar dan wel op de goede manier. Half werk is geen werk. Verder kun je ervan uitgaan dat er iemand met een luisterend oor tegenover je zal zitten als deze situatie zich voor zal doen. Ze zal alles uit de kast halen om tot een zo mooi en liefdevol afscheid te komen die van A tot Z tot in de puntjes verzorgd is.

- S.L. Sick

Astrid heeft een zeer succesvolle overgang gemaakt van toegewijd verpleegkundige naar uitvaartverzorgerster/rouwcoach. Haar achtergrond in de zorg is voelbaar in haar empathie en aandacht voor detail tijdens het hele proces. Ze luistert echt naar de behoeften van mensen, vrienden en familie in het gehele rouwproces, en zorgt voor een persoonlijke en respectvolle ervaring. Haar professionaliteit en warmte maken een wereld van verschil tijdens een emotioneel beladen tijd. Ik kan Astrid niet genoeg aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een uitvaartverzorger/rouwcoach die niet alleen competent is, maar ook echt om mensen geeft.

- Angelique

Onlangs hebben wij Astrid gevraagd voor de uitvaart van onze lieve oma. En wat is dat boven onze verwachting fijn geweest. We moesten rekening houden met het budget van oma, maar Astrid wist het overal op een hele mooie manier binnen het budget te houden. De uitvaart zelf was bij oma thuis. De muziek werd door mensen in de familie geregeld en er werd prachtig gesproken. Astrid heeft alles perfect geregeld en wij hadden geen mooier afscheid kunnen hebben. Onze dank is groot…

- Fam. Sijtsma

Ik sta voor u klaar

Heeft u vragen of wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Schroom dan niet om contact op te nemen.