

Rouwen: we krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken. Denk maar aan het verlies van een dierbare, maar ook een relatie of een baan. Zelfs een bepaalde levensfase kan een rouwproces in gang zetten. Hoewel rouw een natuurlijk proces is, kan het overweldigend zijn en vraagt het om ruimte en begeleiding. Rouwcoaching biedt hierin ondersteuning en helpt mensen om hun verlies te verwerken en een nieuwe balans te vinden in het leven.
Rouwen is een emotionele reactie op verlies. Het is een proces waarin iemand zich probeert aan te passen aan een nieuwe realiteit zonder datgene of diegene die er niet meer is. De gevoelens die gepaard gaan met rouw kunnen variëren van verdriet en boosheid tot verwarring en zelfs opluchting. Rouw kan zelfs fysiek voelbaar zijn, met symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid of gebrek aan eetlust. Hoewel rouw vaak als een pijnlijke ervaring wordt gezien, moet je het niet wegdrukken want het heeft een belangrijke functie: het helpt je om het verlies te verwerken en uiteindelijk een manier te vinden om verder te gaan. Rouw mag er echt zijn.
Er is geen draaiboek voor rouw. Rouwen verloopt dan ook in fasen die per persoon kunnen verschillen. De Vlaamse psycholoog Manu Keirse benoemt er vier. Vier taken die door elkaar heenlopen: de realiteit onder ogen zien, de pijn van het verlies ervaren, je aanpassen aan een leven zonder de ander en ten slotte opnieuw leren genieten terwijl je de herinnering bewaart. Dat is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel hoe het werkt. Rouwcoaching kan je een duwtje in de goede richting geven om je leven zonder die ander weer op te pakken.
Als rouwcoach kan ik je helpen bij:
Als rouwcoach ben ik echter geen therapeut. Wanneer jouw hulpvraag té groot voor mij is, zal ik dat erkennen en je doorverwijzen naar de huisarts. Met hem of haar kun je dan een professionele manier van therapie bespreken.
Net zoals rouwen, is ook rouwcoaching geen standaardproces. Ik begin wel altijd met een intakegesprek, maar hoe we verder gaan hangt helemaal af van jouw hulpvraag en waaraan je behoefte hebt. Dat kunnen 1-op-1-gesprekken zijn, maar ik geef ook creatieve therapie en sessies in de natuur. Het kan ook een combinatie van die drie worden. We kijken samen waar jij behoefte aan hebt. Mijn rol bij rouwcoaching bestaat voor het grootste deel uit luisteren. Echt luisteren, en af en toe heel gerichte vragen stellen. Ik beweeg met jou mee. Net zolang als nodig is. Net zo lang tot jij niet meer in die overlevingsstand staat, maar weer grip krijgt op je leven.
Rouw is een noodzakelijk en natuurlijk proces dat tijd en aandacht vraagt. Iedereen gaat er op zijn of haar eigen manier mee om, en er is geen ‘juiste’ manier om te rouwen. Als je daar helemaal op eigen kracht je weg in vindt, is het ook prima. Maar als dat om wat voor reden dan ook niet lukt, sta ik als rouwcoach voor je klaar. Neem dan contact met me op, want je hoeft het niet alleen te doen.
Heeft u vragen of wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Schroom dan niet om contact op te nemen.